måndag 10 september 2007

Bibelberättelser - Levande traditioner

Hej alla!

Idag vill jag berätta om en historia i bibeln. Bibeln är världens dödligaste bok. Det roliga med bibeln är att den är omvänt dödlig... Alltså, det är större risk att dö om man inte har läst den. Risken är överhängande att man faktiskt blir dödad av en som har läst den. Så, det var bara en rolig fakta om bibeln. Nu ska jag berätta om en sak som egentligen inte beskrivs i bibeln, eftersom den ansågs alldeles för pinsam. Denna histora togs faktiskt bort ur bibeln och den kristna religionen så sent som på 500-talet under kyrkomötena i Rom.

Under Jesu livstid fanns en man i Jerusalem. Mannen hette Johannes. Johannes döpte människor därför blev han kallad Johannes, döparen. Eller som vi säger idag: "Johannes Döparen". Hursomhelst så blev han väldigt känd för sitt döpande och folk ville träffa honom och bli döpt av honom. Det lite lustiga med den här historien är att vid samma tidpunkt som Johannes Döparen levde, så fanns det en annan man i Jerusalem som tillverkade ljus. Han blev känd som Johannes, stöparen.

Många människor ringde helt enkelt fel när de ville bli döpta och råkade istället ringa Johannes Stöparen som inte hade någon som helst aning om hur man döpte folk. Eller, på den här tiden kunde man ju inte ringa till varandra, man ropade eller klappade personen man ville prata med på axeln.

Som ni vet så kan det ju vara ganska jobbigt att ha samma telfonnummer som någon annan och Johannes Stöparen blev irriterad efter ett tag. Johannes Döparen fick höra om Johannes Stöparen och letade då upp honom.

Det visades sig att de faktiskt kom ganska bra överens och de startade ett företag. Företagets affärsidé var att sälja ett ljus till var och en som döptes. Företaget finns kvar idag och heter Delsbostintan och än idag får alla som döper sig ett dopljus.

Som ni kanske vet så har ljus som är tillverkade för längesedan en väldigt lång veke, och den klipper man av innan man tänder ljuset.

Judarna försökte kopiera den traditionen, men missuppfattade hela den grejen och det är därför judarna än idag kapar veken, men helt fel veke.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är inte döpt, Wodan ske lov.
Omskäred inte heller.
Är du en vit jude, eller hur?
Hälsningar.

Den starke Bernd, Hermundurernas stam.