fredag 31 augusti 2007

Prima husmorstips V.35

På djupt vatten kommer att ha som ett stående inlägg, helst varje vecka, där jag presenterar mina bästa husmorstips. Självklart är ni helt välkomna att skriva era egna husmorstips som kommentarer i dessa inlägg.


Reparation av dåliga CD-skivor

När man har haft sina cd-skivor i ett par år händer det ofta att de blir lite repiga och hackiga. Felet brukar vara att den tunna folie som ligger ovanpå skivan har blivit sliten och att laserstrålen från CD-spelaren då inte reflekteras på rätt sätt.
Tag en synål och börja med att peta på folien i kanten på skivan. Försök med hjälp av nål och naglar få bort den tunna folien. När all folie är borta så blir skivan genomskinlig. Tag en märkpenna och skriv namnet på skivan direkt på plasten för att inte glömma vad skivan innehöll. Nu när den slitna folien är borta fungerar skivan felfritt igen.


Reparation av dåliga videoband

De flesta familjer har sina minnen lagrade på gamla videoband. Som ni vet så blir bilden bara sämre och sämre ju mer man spelar sina band på videon. Det beror på att de magnetspån som sitter på själva bandet börjar att förlora sin magnetiska kraft. För att få bilden som den en gång var så måste man helt enkelt göra så att bandet får tillbaka magnetismen.
Det bästa man kan göra då är att ta en magnet, gärna kraftig, och dra den fram och tillbaka på utsidan av kassetten. Tjugo minuter brukar räcka. Om bilden inte blir bättre måste man dra magneten lite till. Fortsätt så tills ni får bra bild. Ett annat tips är att lägga magneten på kassetten och låta den ligga där i c:a en vecka. Denna metod fungerar även på kreditkort som blivit dåliga.



Inga kommentarer: