torsdag 30 augusti 2007

Omtalad och hatad konstfilm

Den nya konstfilmen "Blinda är dumma i huvudet....och döva också" som visades på vissa gallerier förra veckan visas inte längre på grund av att den är alldeles för stötande.

Jerzy Steinholtz, konstnären, är rasande eftersom han påstår att filmen bara är konst och att han själv inte har något emot blinda och döva.

Programmet Kobra rosar dock filmen och säger att: "Det här är fan konst. Det är så här det ska vara. Jerzy är ett geni."

Filmen "går till" så att det man ser på bilden är en döv man som tecknar: "Blinda är dumma i huvudet". Samtidigt står samma sak i undertexten. Samtidigt som detta pågår skriker en man i bakgrunden: "Döva är dumma i huvudet."

Som ni förstår så uppfattas filmen olika för blinda och döva och Jerzy påstår att det är detta som är konsten i det hela.

Under 90-talet gjorde han mycket provocerande konst där han satte skyltar och plakat i normal ögonhöjd på hyllor i affären där det stod att dvärgar är snoriga.

Bland den övriga konsten finns djupare saker, som när Wiens handikapptrappor förseddes med spärrstolpar så att rullstolsburna inte kunde använda dem. Han har även satt speglar på dörren in till plastikmottagningar.

1998 köpte han mark bredvid en MC Donald's restaurang i Polen där han senare samma år byggde en hage och fyllde den med levande kor. Från hagen gick ett rullband nästan hela vägen in i restaurangen.

Till sitt försvar säger Jerzy att han gillar att påminna folk om vad de verkligen är.


2 kommentarer:

Anonym sa...

He He Ha... aj!
Hej Ulla!
Jag är belagd med skrattförbud av min häxdoktor. Pga av att jag har fått munnen ihopsydd med ståltråd. Men jag kunde inte hålla mig nu. Det här var kul. Men det gjorde JÄVLIGT ont! Tack Ulla.

Kramar och såna grejer,
Svärtan

Tudor sa...

Kul att du har hittat hit. Hoppas allt är bra.

Stjärt och såna grejer,

Ulla